de vereniging

Galerie de Ploegh is de galerie van het Landelijk Kunstenaars Genootschap de Ploegh (LKG de Ploegh), een kunstenaarsvereniging in Amersfoort met een kleine honderd leden. De meest artistieke disciplines zijn binnen de vereniging vertegenwoordigd. In de galerie worden behalve de befaamde Grafiekmanifestatie zo’n 6 à 7 tentoonstellingen per jaar georganiseerd. Daarnaast is De Ploegh regelmatig zichtbaar buiten de galerie zoals op kunstbeurzen en bij andere kunstinstellingen waarmee het samenwerkt.

De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1934, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. In 2004 verhuisde de vereniging naar Park Klein Engendaal in Soest, waar De Ploegh tot begin 2015 een grote galerie met beeldentuin tot haar beschikking had.
Na 10 jaar is De Ploegh weer naar de bakermat Amersfoort verhuisd: de vereniging heeft vanaf april 2015 haar galerie in het Cultuurhuis bij Flint, een prachtige locatie die niet alleen voor tentoonstellingen wordt gebruikt maar ook ingezet wordt voor het geven van lezingen, kunstenaarsgesprekken, workshops en het houden van manifestaties.

De galerie wordt voor een belangrijk deel gerund door vrijwilligers. In veel gevallen ondersteunen zij ook de verschillende commissies van De Ploegh. De commissies behartigen de taken interne exposities, externe exposities, de grafiekmanifestatie en de ballotagecommissie. Ook kunstenaars van buiten de vereniging worden met regelmaat uitgenodigd deel te nemen. Zo kan kruisbestuiving ontstaan tussen verschillende generaties en verschillende disciplines. Potentiële nieuwe leden worden geballoteerd op kwaliteit, oorspronkelijkheid en professionaliteit, niet op verkoopbaarheid.

Vrienden

Een belangrijke ondersteuning bieden de Vrienden van De Ploegh. Met hun financiële bijdrage geven zij een belangrijke ondersteuning aan de activiteiten. De vereniging biedt hen daartegenover een aantal interessante voordelen als uitnodiging voor de previews bij exposities binnen Galerie de Ploegh, korting op kunstaankopen en persoonlijke ontmoetingen met een kunstenaars in zijn/haar atelier.
En bedrijven kunnen De Ploegh ondersteunen als bedrijfsvriend.

Heb je een vraag?
Stuur een bericht!