Grafiek & Multiples

11 maart t/m 18 april

Grafiek & Multiples

Een kunstenaar probeert aan de hand van zijn werk iets te vertellen over hoe hij de wereld ziet, wat er in hem omgaat of hij probeert jou als toeschouwer daarover te laten nadenken. Een kunstwerk kan een ets, houtsnede of een andere grafische techniek of een object zijn in alle mogelijke technieken. Tijdens de expositie Grafiek & Multiples (voorheen Grafiekmanifestatie) tonen wij uitgebreid de mogelijkheden van deze technieken.

Wat is grafiek & multiples?

Grafiek of grafische kunst maakt gebruik van druktechnieken, met behulp van een ets, steen, hout of linoleum. Prenten kunnen meerdere keren afgedrukt worden. Het aantal afdrukken noemen we de oplage. Het drukken kan met de hand, met een drukpers, en tegenwoordig ook met een printer gebeuren. Bijzonder aan de met de hand of de drukpers gedrukte prenten is dat zij allen uniek zijn. Er zijn altijd kleine verschillen zichtbaar.

Een multiple is een object van bijvoorbeeld keramiek, brons of glas en tegenwoordig ook een 3d-printer. Mutiples kunnen vanuit een vorm meerdere keren worden afgegoten of in een kleine serie per stuk worden nagemaakt.

Zowel grafiek als multiples zijn altijd herkenbaar door de signatuur van kunstenaar of ontwerper, dat wil zeggen dat het kunstwerk door de techniek laat zien wie de maker is.

LKG de Ploegh en Grafiek & Multiples

LKG de Ploegh organiseert in 2021 voor de 38e keer de expositie Grafiek & Multiples. Voorheen heette deze expositie: De Grafiekmanifestatie. In de loop van de tijd is het aanbod bij deze tentoonstelling aangepast, waardoor de nieuwe naam beter past.

Met Grafiek & Multiples laten we zowel onze trouwe bezoekers als nieuwe kunstliefhebbers zien wat we in huis hebben. In 2021 zullen 52 kunstenaars hun werken tonen, waaronder 9 gastkunstenaars. Alle deelnemende kunstenaars presenteren meerdere werken, maar bieden een werk aan tegen de speciale prijs van € 133,-. Je kunt deze aanbiedingen alvast hier bekijken.

De expositie Grafiek & Multiples is te zien van 11 maart t/m 18 april 2021. De expositie is uitsluitend op reservering te bezoeken. Klik hier om te reserveren.

De 3 meestgehoorde misverstanden over Grafiek & Multiples

De expositie Grafiek & Multiples wordt bezocht door zowel kunstverzamelaars als liefhebbers van kunstwerken. Over de jaren horen wij veel misverstanden over het bezichtigen van kunst en het bezoeken van een galerie. Wij noemen de 3 die we het meeste horen:

  1. Een galerie is een elite-plek voor kunstliefhebbers

Galerie de Ploegh is een plek waar iedereen die graag naar kunstwerken kijkt van harte welkom is. Je hoeft dus beslist geen kenner te zijn om onze galerie te bezoeken. De galerie is gehuisvest naast theater Flint, aan de rand van het centrum van Amersfoort. Daar hebben we voor iedereen de koffie klaarstaan. Uiteraard houden we ons wel aan de coronamaatregelen. De aanwezige gastheer of gastvrouw informeert je daarover verder.

  1. Kunst is uitsluitend voor kunstkenners

Een aangesloten kunstenaar moet aan een hoog kwaliteitsniveau voldoen, om lid te worden van onze vereniging. Maar aan onze bezoekers stellen we geen enkele eis. Wij vinden het vooral belangrijk dat zij kunnen genieten van kunst. Bovendien zijn er in de galerie altijd vrijwilligers en soms ook aangesloten kunstenaars aanwezig. Zij kunnen al je vragen beantwoorden. Tip: tijdens exposities organiseren wij kunstenaarsgesprekken, waar kunstenaars uitleggen wat hun beweegt.

  1. Kunst is duur

Prijzen van kunstwerken kunnen zeker variëren, maar dat geldt voor meerdere artikelen. Juist daarom is de expositie Grafiek & Multiples een interessante gelegenheid om eens langs te komen. Alle deelnemende kunstenaars bieden meerdere werken aan, waarvan één tegen de speciale prijs van € 133,-. Grafiek & Multiples maakt kunst daarmee toegankelijk voor iedereen, of je nu een verzamelaar bent, of op zoek bent naar een mooi kunstwerk voor aan je muur. Je kunt deze aanbiedingen alvast hier bekijken.