fotografie

annet neijmeijer

Op mijn negende kreeg ik mijn eerste camera. Al zolang ik me kan herinneren maak ik foto’s, maar echt fotograferen doe ik pas sinds enkele jaren. Waar ik eerder mijn omgeving registreerde in een foto, probeer ik nu de ervaring die de omgeving bij me oproept te vertalen in een beeld.

Ik werk vaak seriematig, waarbij ik een bepaald thema uitdiep in verschillende foto’s, en soms zelfs in diverse series die onderling samenhangen. Ik ga bijvoorbeeld op zoek naar hoe ik de essentie van een landschap kan verbeelden, of concepten als tijd of oneindigheid.

‘A Wanderer’s Dream’ is een zoektocht naar de meest minimalistische verbeelding van een landschap: hoe kun je zoveel mogelijk elementen weglaten om te komen tot de essentie van de omgeving? ‘A Wanderer’s Dream’ bestaat uit vijf series van abstracte landschappen. In de eerste zien we warme, volle, kleurrijke bossen. Vervolgens wordt de omgeving meer arctisch en koeler, met minder kleur. Uiteindelijk is het landschap monochroom en etherisch.

Ik probeer ik het gevoel dat een plek me geeft, zoals stemming, emotie en sfeer, te visualiseren in een beeld. Aan de basis hiervoor liggen mijn emotie en sensitiviteit en Ik maak gebruik van technieken als ICM, long exposure en nabewerking. Ik heb meestal geen vastomlijnd resultaat in gedachten, het uiteindelijke beeld creëert zich als het ware vanzelf. En vaak ben ik zelf verwonderd door het resultaat.

Naast mijn vrije werk fotografeer ik in opdracht voor maatschappelijke en culturele organisaties.

annetneijmeijer.nl

arctic silence, 2020, fotografie ICM, 55.4 x 37 cm
het mysterie van de berg, 2020, fotografie
shadows of green 1, 2019, fotografie ICM, 55.4 x 37 cm
echoes of silence blue, 2020, fotografie ICM, 55.4 x 37.5 cm
echoes of silence blue, 2020, fotografie ICM, 55.4 x 37.5 cm
End of the Day fotografie ICM 55,4