Fotografie

Anton Havelaar

Ik werk steeds langere tijd aan een project. Zo’n project baseer ik op een concept waarbinnen ik mijn intuïtie de ruimte probeer te geven. Soms gaat het om mensen, vaker nog om het landschap; maar ook daarin speelt de mens een belangrijke rol op de achtergrond.

De concepten voor mijn series zijn vaak gebaseerd op de volgende thema’s: De tijd, vergankelijkheid, melancholie en eenzaamheid. Misschien ben ik wel fotograaf geworden omdat ik van nature de wereld en de mensen eerder van een afstandje bekijk dan er deel van uit te maken. Mijn werk komt niet zozeer tot stand op de grote snelweg van het leven, maar eerder door rond te scharrelen achter de hoge geluidswal ernaast.

MensenOpPlekken (nominatie Photo Academy Award) laat het onvermogen zien van mensen om te ontsnappen aan hun schijnbaar zelfopgelegde beperkingen.

Winterbomen is gefotografeerd op een plek waar mensen ‘s zomers zonnebaden en zwemmen, maar ik werkte daar aan mijn foto’s tijdens slecht weer in de winter.

Tijdelijke landschappen: fascinatie voor de schoonheid van landschappen die maar heel kort bestaan tijdens grote infrastructurele projecten (met name de verbreding van de A2)

De Ziel van de Zuidas (opdracht Amsterdams Fonds voor de Kunst) laat niet de snelle, moderne financiële wereld zien, maar juist datgene wat zich om de hoek afspeelt op een kleinere, menselijke maat.

Jessurunkamp, van militair terrein naar Nieuwe Natuur: verlaten en vervallen gebouwen, sloop, afvoer en tenslotte het inrichten van ‘nieuwe natuur’.

In Nocturnes, mijn recentste werk, laat ik onze natuur zien na zonsondergang. Ik ben die zonderlinge figuur die in zijn eentje in het donker rondscharrelt tussen sportvelden en snelwegen in verwondering over de schoonheid van wat zich alleen toont aan wie het geduld heeft om zijn ogen te laten wennen aan het zwakke kunstlicht. Degene die denkt: kijk dan toch! Zien jullie dat dan niet? Misschien zoekt hij troost; misschien probeert hij troost te bieden. Ik weet het niet precies. Kijk maar!

Eigen website

antonhavelaar.nl

Facebook

 

Categorieën

fotografie