schilderkunst | grafiek | beeldhouwen

Birgitte Janssen – Birsq

Birgitte Janssen (IJsselmuiden, 1939) heeft haar opleiding als beeldhouwer genoten aan de Rietveld Akademie te Amsterdam. Ook is zij als architect opgeleid in Utrecht en heeft daar haar vaardigheden als bronsgieter verder ontwikkeld.
In de jaren zeventig en tachtig speelde ze als mede-oprichter een centrale rol in het kunstenaarscollectief voor constructivistische kunst, BROTT. Daarnaast was zij lid van het Beeldende Kunstenaarscollectief te Utrecht en ontving eervolle bijdragen voor haar werk van de Gemeente Utrecht.

Birgitte Janssen werkt in verschillende presentatievormen; schilderijen, grafische kunst en sculpturen. Ze wordt internationaal erkend als een meester in de constructivistische kunst.
Momenteel presenteert zij haar werk onder de naam birsq, een acroniem voor Birgitte Squares.
Haar werk is sterk beinvloed door bekende architecten zoals Bauhuis en Koolhaas. Janssen heeft een speciale interesse in het organiseren van vorm, constructie en het construeren in 3 dimensies waarbij ze rekening houdt met een vierde dimensie “tijd”.
Ze ziet geen noodzaak voor de kijker, waaronder zichzelf om haar werk psychologisch te begrijpen. Ontwikkelingen in de samenleving spelen een belangrijke rol in haar ontwerpen.

Het werk van Birgitte Janssen is tentoongesteld in diverse galeries en musea o.a. het Centraal Museum te Utrecht, het Stedelijk Museum te Amsterdam, de Sontuin te Cape Town, Zuid Afrika en het Zonnehof te Amersfoort.
Veel van haar sculpturen en installaties maken deel uit van openbare gebouwen en het publieke domein, zoals scholen, bibliotheken, pleinen en gevangenissen.

Birgitte Janssen woont en werkt in Amsterdam, Utrecht en Zwartsluis.

Eigen website

 

Facebook

 

Categorieën

schilderkunst
grafiek
beeldhouwen