Grafiek, Schilderkunst, Tekenkunst

Yvonne van Woggelum

Naast het maken van grote schilderijen, bevolkt door mensen in een realistisch beeldtaal, waar een strenge formaliteit heerst en een strakke ordening van de compositie, maakte ik voor de afwisseling kleine etsjes (monotypes). Deze afwisseling was nodig om het lange werkproces van een groot schilderij vol te houden. Het enorme contrast kon bijna niet groter zijn, in maat maar ook in onderwerp.

Waar eerder een stijl gevonden moest worden tijdens de academieperiode, was dit weer vrij spelen waarbij alle opgelegde grenzen konden worden losgelaten. Het vrije werken op de kleine etsplaat kwam steeds vaker voorop te staan. Geïnspireerd door de overweldigende natuur rondom mijn atelier in de steenfabriek met uitzicht op de rivier, maar ook door andere thema’s is het schilderen meer op de achtergrond geraakt.

Vrijheid in werken waarbij het experiment voorop is komen te staan.

Momenteel ben ik aan het onderzoeken naar de mogelijkheden van het eenmalige op de etsplaat waarbij ik gebruik maak van diverse druktechnieken en waar mijn voorkeur uitgaat naar de monotype. Misschien omdat deze techniek dicht tegen tekenen/schilderen aanligt maar ook omdat dit tot prachtige en kwalitatief hoogwaardige prenten kan leiden.

Naast het etsen maak ik in dezelfde sfeer landschappen op doek. Kleine bijna abstracte in acryl- en olieverf.

Opleiding:
Hogeschool voor de Kunsten (ArtEZ) Arnhem, Vrije Kunst

Categorieën

Grafiek
Schilderkunst
Tekenkunst