75 jaar de Ploegh

26 september t/m 8 november 2020

Museum Flehite:  Vrijheid = Verbeelding

Museum Flehite combineert een tentoonstelling over Bep Rietveld met werk van 16 beeldend kunstenaars van De Ploegh. Bep Rietveld, dochter van architect Gerrit Rietveld, verbleef in de Tweede Wereldoorlog in verschillende Jappenkampen en maakte daar voor de moeders portretten van hun kinderen. Het maken van tekeningen hielp haar de oorlog te overleven. Dit inspireerde Ploegh-kunstenaars tot het maken van klein en intiem werk rondom het thema: Vrijheid = Verbeelding. Het meeste werk is te zien in de vitrines van Museum Flehite, op de benedenverdieping van het museum.

Hier onder twee van de deelnemende kunstenaars

Dominique Ampe

Het zwarte manifest
Olieverf op linnen, 160 x 100 cm – Museum Flehite

Toelichting: Voor Ampe zijn landschap en kamer levendige motieven met sporen van herinnering. Over de beelden die jij oproept schrijft hij: ‘Het zijn zinnen van beheerste geladenheid zoals wat in de slechts ogenschijnlijk lege kamers is achtergelaten als nostalgische hommage.’

 

 

Van Lieshout VI

Blistercollier “Quarantaine”

Toelichting: Een verbeelding van personen in quarantaine, met behulp van strepsil-blisters. De ronde fotootjes zijn een verwijzing naar het medaillon: je draagt je dierbaren in gedachte bij je. Dit halssieraad is een 3D-pen tekening, waarvan de structuur doet denken aan (een uitvergroting van) ons speeksel. Ik heb voor dit halssieraad foto’s uit tijdschriften die in mijn huis lagen gebruikt (normaal gebruik ik uitsluitend mijn eigen fotografie). 

 

 

Museum Flehite: Vrijheid = Verbeelding

Looptijd: 26 september t/m 8 november 2020
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, 10.00 – 17.00 uur
Toegangsprijs: € 12,50 / museumkaart, ICOM, Rembrandtpas, Vrienden van.. gratis, reserveren via de website
Adres: Museum Flehite – Westsingel 60 – 3811 BC Amersfoort –
www.museumflehite.nl