Nieuwsbrief januari 2021

Het jaar 2020 was een jaar van uitersten. Aan de ene kant vierden we op meerdere plaatsen ons 75-jarig jubileum en kregen we veel aandacht in de lokale pers. Maar ook kijkt De Ploegh terug op een periode, waar we door omstandigheden looptijden en activiteiten van exposities moesten aanpassen of soms zelfs helemaal schrappen. In 2021 zal eveneens een beroep gedaan worden gedaan op onze flexibiliteit. Dat weerhoudt ons er echter niet van om plannen voor het komend jaar te maken. Lees snel verder.
IMG_2794

Rondleiding ‘Verbeelding brengt je overal’ uitgesteld

Door de onverwacht snelle lockdown van ons land, is de lopende expositie op dit moment helaas niet meer te bezoeken. Ook kon de geplande rondleiding van Simone Smits op 19 december niet doorgaan. Maar zodra de mogelijkheid om te openen er is, zal het werk van de expositie ‘Verbeelding brengt je overal’ nog een aantal dagen te zien zijn en zullen wij ook nog de rondleiding inplannen. Wanneer dat precies zal zijn, moeten we afwachten. We houden je op de hoogte van de mogelijkheden op onze website.
WELLING - Erica - Novalis-I - fotografietechniek - 2021 - 50x50cm
SPRONSEN- Cécile van- Prijsprent GM 2021 - IMG_0180 - 300dpi -

Grafiek & Multiples

Traditioneel starten we het jaar met de bekende Grafiekmanifestatie. Ook in 2021 zullen we daarmee starten, met één verschil: de naam. Deze is gewijzigd in expositie Grafiek & Multiples. Met de aangepaste naam en het geven van extra aandacht in de media, willen we naast onze trouwe bezoekers, ook nieuwe kunstliefhebbers tonen wat De Ploegh in huis heeft. Grafiek en multiples zijn daarvoor zeer geschikt. In 2021 zullen 52 kunstenaars hun werken tonen, waaronder 9 gastkunstenaars. Alle deelnemende kunstenaars presenteren meerdere werken, maar bieden ook een zogenaamde prijsprent aan; een werk dat tegen de speciale prijs van € 133,- kan worden gekocht. Wanneer de expositie Grafiek & Multiples precies gaat plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend. Houd hiervoor de website in de gaten.
sleutelwerken

Sleutelwerken in openbare ruimte

Aan de hand van online voordrachten is een lijst van 100 Sleutelwerken beeldende kunst in openbare ruimtes in Nederland, uit de periode 1945 tot heden, samengesteld. Deze kunst is de afgelopen decennia een vertrouwd onderdeel geworden van het Nederlandse straatbeeld. Het is een uniek soort erfgoed, kenmerkend voor de Nederlandse omgang van de openbare ruimte en een weergave van politiek-maatschappelijke denkbeelden. Onlangs zijn hierop werken van twee Ploeghleden geplaatst: Rob Schreefel (de Wachter, Amersfoort bij Galerie de Ploegh) en Jan van Dijk (Plaats van Gedenken, Amersfoort bij Meander Medisch centrum). Kijk op de website voor de complete lijst.

Nieuwe leden 2021

In oktober 2020 heeft een ballotage plaatsgevonden, nadat eerder dat jaar de procedure niet kon doorgaan vanwege corona. Uit de aanmeldingen over het jaar 2020 heeft de ballotagecommissie na een zorgvuldige procedure negen nieuwe leden geselecteerd. Wij verwelkomen de volgende kunstenaars in onze vereniging: Charlote Burgmans, Kedo Erné, Ilse van Garderen, Boudewijn Korsmit, Rachel de Liefde, Adriana Nichting, Liselotte Schut, Anton Staartjes en Yvonne van Woggelum. In de komende nieuwsbrieven zullen wij hen allen de ruimte geven om zich voor te stellen.
Boudewijn Korsmit - conversation-piece
Charlotte Burgmans - OC10Detailresized
openingstijden

De Ploegh wenst je een goed 2021

Galerie de Ploegh begint 2021 helaas met een sluiting van de galerie. Maar we zijn ook hoopvol dat er voldoende ruimte komt om elkaar weer in levende lijve te spreken. Wij zijn er van overtuigd dat het komende jaar, met de komst van de vaccins, een stap zal worden gezet naar het door iedereen zo gewenste ‘normaal’. Namens alle leden kunstenaars en vrijwilligers wensen wij je het allerbeste voor 2021. Wij hopen op een gezond en creatief jaar.

De Ploegh in de sociale media

facebook twitter instagram youtube linkedin